Ceny stavebních pozemků klesají

Ceny stavebních pozemků v Česku klesají, především na venkově. V roce 2023 se meziročně snížila cena za metr čtvereční o 7 % a celková cena pozemku dokonce o 13 %. Lze předpokládat, že ceny pozemků budou klesat i v následujících měsících. Výjimkou jsou pozemky v okolí hlavního města, kde se cena za metr čtvereční zvýšila. Nicméně, kvůli prodeji menších pozemků než v minulosti, průměrná cena za „parcelu“ v Praze opticky klesá.

V České republice se průměrná cena stavebních parcel pohybuje kolem 2,8 milionu korun, což odpovídá 3 300 korunám za metr čtvereční. Mimo Prahu, Brno a okolí jsou ceny nižší, a průměrná cena pozemku zde dosahuje přibližně 2,1 milionu korun. Metr čtvereční se zde pohybuje kolem 2 300 korun.

Hlavní příčiny poklesu cen jsou zejména vysoké úrokové sazby, nákladná výstavba a skutečnost, že v současnosti může být výhodnější investovat do již postaveného domu s možností následné rekonstrukce. Řada rodin si aktuálně nemůže dovolit nákup pozemku v hodnotě 2 milionů a dát například dalších 6 milionů na stavbu domu. Proto volí jednodušší cesty a na trhu s pozemky to je znát.

Podle údajů realitní sítě RE/MAX se počet prodaných pozemků v loňském roce snížil o 30 % ve srovnání s rokem 2021, a dokonce o 40 % ve srovnání s rekordním rokem 2020. Trend prodejů z prvního čtvrtletí letošního roku naznačuje, že se očekávají ještě nižší prodeje.

Kvalitní infrastruktura cenu zvyšuje

Stavební pozemky jsou nejvyhledávanější v oblastech s veřejnou dopravou, kvalitní infrastrukturou, obchody a dobrým silničním napojením na velké město. To vše se následně promítá v cenové hladině těchto pozemků.

Atraktivní pozemky si svoji hodnotu víceméně drží i teď. Je to způsobené menším množstvím dostupných parcel a touha vlastní výstavby, která u Čechů přetrvává už několik generací. Většina lidí jednoduše sní o tom, že bude bydlet ve vlastní rodinném domě a nejlépe by se mělo jednat o novostavbu.

Ty nejzajímavější lokality budou stále čelit vysoké poptávce. Klienti ale aktuálně častěji preferují parcely s menší rozlohou, které jsou pro ně cenově dostupnější. I když aktuální trend ukazuje na pokles cen, nelze očekávat, že dojde v dalších letech k výrazným propadům například v řádu desítek procent.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

jedna × 2 =